Exposities

'Hemelladder,' naar een andere wereld...

Amersfoort
10 juli t/m 10 oktober 2021

Ego-Alterego

‘Hemelladder’, georganiseerd door LKG De Ploegh te Amersfoort. De Hof is een kleine oase, in het historisch hart van de stad. De kunstwerken
transformeren de tuin in een overgangsgebied tussen hemel en aarde. Een stadsoase is een uitgelezen plek om dat te ervaren. Het beeld wat betreft inhoud past geheel in deze tijd en in deze expositie op deze locatie: het is de weg die men bewandelt, de poort waardoor je gaat, om bij een nieuw zelf te komen.


In die zin zijn materiaal gebruik en thema heel erg aan elkaar gewaagd. Het beeld komt voort uit mijn eerder werk: het nationale watersnood monument op Marken: drenkelingen: verdronken mensen en overlevers. De drenkeling zit op de grens tussen leven en dood, een overgang, een transmissie. Het beeld laat met zijn 2 handen bijna een keuze zien: welke kant van de snede zal ik opgaan. het hoofd is opgesplitst in zijn tweeledigheid. De armen en longen hebben het water, (de transparante blauw-paarse delen) of de lucht al tot zich genomen. Het beeld is als tevens bedoelt als ode aan het landschap: in 2021 staat de mens voor de keuze: laten we de wereld vergaan (milieu/corona) of kunnen we het tij toch nog keren.