Transparante tapijten, room dividers

Ontmoeting tussen heden en verleden, tussen cultuur.

2004
Ubbergen, Venlo, Utrecht, Amsterdam, Den Bosch, Terschelling/Midsland, Budelsdorf
In het handgeknoopte tapijt is de gehele geschiedenis en ontwikkeling van de mensheidterug te vinden. Tapijten laten door de eeuwen heen, het handschrift van een volk zien. Kleuren, randen, patronen... waren heel typerend voor gevoelsuitingen van een bepaalde cultuur. Deze tapijten werden gemaakt voor byzondere gebeurtenissen in het leven,.. zoals geboorte, huwelijk, dood, rouw, strijd........
In mijn tapijten, wil ik overeenkomsten in deze gebeurtenissen laten zien: ontmoetingen tussen culturen in heden en verleden. De wereld van nu, ..waarin een op drift geraakte mensheid,... binnen de wereld van het museale tapijt,... waarbij de ontwerpen getuigen van een mensheid inharmonie.

Vanuit eenzelfde onderwerp, zijn foto's van antieke, gekleurde, Perzische, Chinese, Belgische, Arabische, Amerikaanse, Indonesische...etc, etc, tapijten gecombineerd met hedendaagse zwart-wit nieuwsfoto's. Het concept geeft op afstand de indruk van onschuldige velden bloemen, kleurrijke tuinen. Dichtbij bekeken, ontsluit zich een wereld van een heel andere orde. Daaroverheen zijn rapteksten geprint, die jongeren hebben gemaakt op het thema 'ontmoeting'.
Deze teksten gaan over dagelijkse ontmoetingen en laten, in relatie tot de sociaal bewogen foto's, opnieuw een ontmoeting zien. Een derde laag, of een ander perspectief tot kijken. Het transparante doek, waarop beelden en tekst geprint zijn, geeft een extra dimensie aan het geheel. Het laat de drie werelden in elkaar versmelten.

De 4 heteronymen van de Portugeese dichter Fernando Pessoa, inspireerden mij tot een serie kleine 'tapijten'. Het karakter van de gedichten die hij onder de betreffende gekozen namen schreef, leken voor mij verband te houden met de verschillende fasen in zijn leven, als verschillende seizoenen.
Zo ordende ik zijn gedichten in jeugd, volwassenheid, onmacht en zorg en typeerde deze stadia door een houding, een dier, en een voor mij heel typerend gedicht voor deze levensfase.
Ik heb voor de 5 ontwerpen, 19e eeuwse Berbertapijten uitgekozen:....de rusteloosheid van Pessoa heb ik vertaald naar homeless, thuisloos, het zwervende karakter van het Berbervolk.

Transparant Tapijt 1 & 2: Berber & Pessoa.

Transparante Tapijten, overzicht 1 ('Blauw')

Transparante Tapijten, overzicht 2 ('Geel')

Transparante Tapijten, overzicht 3 ('Rood')

Vanuit de opdracht voor het ROC te Utrecht , ontstonden meerdere series van "ontmoetingen". De Transparante Tapijten zijn op diverse lokaties geëxposeerd waaronder het Auxiliatrixpark te Venlo, de Kapel in Ubbergen, het Kruithuis in Den Bosch, het World Trade Centre van Amsterdam, tijdens het Oerol Festival op Terschelling in de kerk van Midsland, Nordart-Budelsdorf in Duitsland

Meer werk...