Venlo Vrijstad

Stad zonder grenzen

2004
Venlo

Vrijstad Venlo: stad zonder grenzen.

Stichting Het Raam is een kunstenaarsinitiatief met als doel kunstprojecten te realiseren op voor kunst minder gebruikelijke plekken in de openbare ruimte en te onderzoeken wat de vrijheden en beperkingen zijn van de openbare ruimte. Een locatie zonder grenzen, een vrije plek is voor mij het open veld. Een open veld met veldbloemen.

Na de bevrijding in 1945 werden er voor de tanks bloemen gestrooid, straten vol bloemen. Straten vol bloemen is voor mij dan een soort vrijheid.

Mijn idee was, om al het asfalt van de wegen te beschilderen, met veldbloemen in velerlei kleuren. Dit zal bij binnenkomst in Venlo, het straatbeeld een zeer opzienbarend en spraakmakend effect geven. Ook overal van bovenaf gezien, moet het er prachtig feestelijk uitzien. Na verloop van weken, maanden zal de verf er vanzelf weer af slijten.

Dit bleek natuurlijk een ondoenlijk project, ivm het budget en het schilderen van die honderden kilometers. Uiteindelijk is gekozen om in iedere deelgemeente van Venlo 1 strraat met bloemen te voorzien. Dat gaf een plotseling saamhorigheidsgevoel onder de bewoners. Iedere wijk had zijn eigen straat en kleurenscala.

Meer werk...