Hulpbrug Liefdes verklaring

Hulpbruggen in Amsterdam ter tijdelijke vervanging van bestaande bruggen

2022
Amsterdam

Ik heb me laten inspireren door beroemde liefdesparen die al eerder in de kunstgeschiedenis  verbeeld zijn.  Beelden en schilderijen van Klimmt, Rodin, Claudel,Corneille, Brancusi, Nic Jonk.

“In deze tijd van 1,5 meter afstand en huidhonger wilde ik juist die aanraking  benadrukken. Ik denk dat we nu meer dan ooit beseffen hoe belangrijk echte verbinding is. Daarbij staat in mijn ontwerp ook de manier waarop we ons verbinden centraal; ik heb willen benadrukken dat liefde en respect het uitgangspunt zijn. Gezien de recente homohaat, de discussie rondom gender en de ‘metoo-beweging’, zijn we er nog niet.”

En hoewel alle hulpbruggen wel een beetje liefde kunnen gebruiken, gaat mijn voorkeur uit naar plaatsing van het ontwerp op de hulpbrug van de Niek Engelschmanbrug.“Omdat deze hulpbrug tussen het Homo monument en Onze Lieve Vrouwekerk ligt, sluit het ontwerp aan op de omgeving. Want ook op deze plekken spelen verdraagzaamheid, mededogen en liefde een belangrijke rol. ” Daarbij zou ik het mooi vinden als mijn kunstwerk troost biedt. “Uiteindelijk is liefde en medemenselijkheid het belangrijkste in het leven. Ik hoop dat mensen zich dat weer even realiseren als ze mijn ontwerp zien.” En dat passanten in gedachten houden dat grote gebaren niet altijd noodzakelijk zijn. “Een glimlach of groet is soms al genoeg om iemands dag op te lichten.”

Meer werk...